Az építéssel kapcsolatos  kérdések Válaszok

Amennyiben kandalló építése mellett döntöttek, a következő kérdések merülhetnek fel.

Honnan kapja a kandallóm az égéshez szükséges levegőt?

Természetesen a legalapvetőbb, hogy abból a helyiségből ahová építjük. Viszont a mai fokozott légzárású ablakok és hőszigetelt épületek zártsága, továbbá páraelszívó vagy egyéb gázkészülék párhuzamos működése esetén előfordulhat, hogy a kandallónk égése nem lesz olyan tökéletes, nem fog olyan szép lánggal égni, mint elvárunk, esetenként visszafüstölés problémájával is találkozhatunk.

Ezért javasolni szoktam, olyan kandallóbetét választását, aminél lehetőség van külső levegő bekötésére. A külső levegőt pedig légcsatornán szállítjuk a kandallóhoz, melynek kiépítését is teljes mértékben tudom vállalni. A légcsatorna mehet a födémben, mehet a falban, vagy akár álmennyezetben, igaz ennek kiépítése legtöbb esetben bontással jár, ezért érdemes ezt a kérdéskört egy lakásfelújítás vagy átalakítás közben átgondolni.

Mekkora kandallót építsek?

A kandallóbetétek teljesítmény 8 kw körül kezdődik, a legtöbb kandallónál ez a teljesítmény visszább vehető az égés mérséklésével, mert ez elég egy kisebb ház kifűtésére. Természetesen ez függ az épület hőtani tulajdonságaitól. Alapterületre van egy minimum, amivel számolni kell, ez körülbelül egy 70×70 cm-es alapterület, ami alá a fal szakszerű szellőztetése, illetve a kandalló melegének megfelelő keringetése miatt nem szabad menni. Nagyobb lehet, hiszen olyan külsőt adunk a kandallónak amilyet csak szeretnénk.

Miből épül a kandallóm külseje?

Az alapot általában ytong elemekből rakjuk ki, viszont a betét alsó vonalától felfelé már hőálló anyagok használata kötelező, mint a kályhacsempék vagy ha modernebb külsőt szeretnénk akkor speciális táblás építőelemek.

Milyen lehet a külső, látható rész?

Ahogyan arról már esett szó, a klasszikus kályhacsempékből felépített héjazaton túl, építhetünk teljesen sima felületet, hőálló táblákból, amiket utána burkolhatunk tetszőleges anyagokkal, festhetünk bármilyen színűre, készíttethetünk rá tetszőleges műkő vagy (ha a kellő távolság megvan) fa párkányt is. Mindezek kivitelezésében tudok segíteni és állok rendelkezésükre minden további kérdésben.

Scroll to Top